Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Nedir ?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Hangi Bileşenlerden Oluşmaktadır ?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi)Yangın Söndürme Sistemi nasıl çalışır ?
Neden Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sisteminiz Olmalı ?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Tesis Etmeniz için 10 Neden?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Seçimi Nasıl Yapılır ?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Projelendirmesi nasıl olmalıdır ?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Nasıl Güvenli ve Etkin Şekilde Kullanılır ?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Periyodik Bakımı Nasıl Yapılır ?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi fiyatları nelerdir ?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Nedir ?
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Elektrik Panosu gibi yaklaşık 9 m3 gibi belirli bir hacime kadar çıkabilecek bir yangını, 7 gün 24 saat insan müdahalesi olmadan otomatik olarak algılayan ve saniyeler içinde hızlıca söndüren sistemlere, Pano İçi Gazlı Yangın Söndürme Sistemi denir. İnsanların kendi imkanları ile fark edip söndüremeyebileceği ve müdahale edemeyeceği yerlerde yangın başlayabilir. Otomatik bir sistem sayesinde hemen fark edilemeyecek yangınlar önlenir ve müdahalenin gecikme riski minimun seviye inmiş olur. Dünya ve Türkiye Endüstri uygulamalarında Elektrik Panosuna zarar verebileceği potansiyel olumsuz etkiler, üretim ve imalatın veya operasyonun kesintisiz devamlılığı da göz önüne alınmalıdır. Yangını kaynağında çözmenin en iyi örneklerinden biri mikro yangın söndürmedir.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemleri
Pano içi Yangın Söndürme Sistemi, yangını güvenilir bir şekilde algılayan ve pnömatik teknolojiyi kullanarak söndürücü etken madde olan HFC227ea gazını harekete geçirir. Elektrik panolarının ve diğer benzeri küçük hacimlerin yangın tehlikelerine karşı dünya standartlarında performansı kanıtlanmış Pano içi (Mikro-Kabin İçi) Gazlı Yangın söndürme sistemi kullanılmaktadır. Ayrıca yangının varlığı tespit edildiği anda sistem, insan müdahalesine gerek kalmadan, anında yangın söndürme sistemi müdahaleye başlamaktadır. Sistem, yangını anında söndürmek için uygun yöntemleri kullanır ve yangının diğer alanlara yayılmasını etkin bir şekilde önler. Yangının başlaması sonrasında otomatik müdahale, söndürme ve soğutma işlemi tek bir noktadan takip edilebilmektedir.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi ; Elektrik Panoları ve Benzeri Küçük Hacimler için en yaygın kullanım alanlarındandır. İnsan Sağlığına zarar vermeyen gaz yapısı ile de kullanıcı dostu özellik sergilerken, doğaya da zararsız olup içinde sağlıksız bir etken madde içermemektedir.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Hangi Bileşenlerden Oluşmaktadır ?
Pano içi yangın söndürme sistemi potansiyel yangını pano içindeki hacimdeki Oksijen oranını düşürerek söndürecek gazın depolandığı HFC236 ea Gazlı Yangın Söndürücü Tüp, Görevi ve Fonksiyonu yangını algılamak olan sensör gibi çalışan ve belirli bir sıcaklığa ulaştığında kendi kendine delinip sistemi tetikleyen, sistemin çalışmasını sağlayan, panonun tüm potansiyel yangın çıkabilecek yerlerinden dolaşarak yerleştirilmiş olan Tubing Denen özel yangın güvenliği standardına sahip polimer bir hortum, Çıkış Valfi, Basıncı ölçmemize ve takip etmemize yarayan Manometre ve Askı Aparatından oluşmaktadır. İsteğe bağlı olarak ilave edilebilen alarm sistemi devreye girer.
Pano içi (Mikro-Kabin İçi) Yangın söndürme sistemlerindeki en kritik bileşenlerden biri de sistemde bulunmaması durumunda pano içinde bir yangın olmamasına rağmen sadece pano içindeki sıcaklığın yükselmesinden kaynaklı hatalı söndürme işlemine neden olan Aşırı Basınç Regülatörü dür.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi nasıl çalışır ?
Pano içi Yangın Söndürme Sistemi, yangının çıktığını pano içinde tüm yangın çıkabilecek potansiyel noktalardan geçirilmiş olan Tubing denen özel hortumun delinmesi ile algılar ve Basınçlandırılmış Gaz Bulunan ve Pano dışına yerleştirilmiş olan yangın söndürücü tüpün pano içine deşarj olur, bu sayede pano içindeki oksijen oranı pano içine dolan gazdan dolayı düşecek, yanma işlemi sona erecek yangını otomatik olarak algılamış ve söndürmüş olacaktır.
Algılayıcıların devreye girmesi ile yangın tehlikesi anında otomatik müdahale başlar, personeli hızlıca haberdar eder. İlk Müdahale sonrasında durumu olay yerinde olan personelin incelemesinden sonra daha büyük bir riskle sonrasında karşılaşmamak için itfaiye ekiplerine haber verebilir.
Neden Bir Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sisteminiz Olmalı ?
Amerikan Ulusal Yangından Korunma Birliği raporlarına bakılırsa çıkan her iki yangından biri, Türkiye Ulusal Yangından Korunma Birliği İstanbul İtfaiyesi raporlarına bakılırsa her üç yangından biri Ana ve Tali Elektrik Panolarda ve bağlı elektrik hatları kaynaklı meydana gelmektedir. Her gün birçok işletme sadece Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi olmadığı ve bu basit ve ekonomik önlemi alamadığı için etki altında olan insanların zarar görmesine, üretim devamlılığı bozulduğu için büyük maddi kayıplar ile karşı karşıya kalmaktadır.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemleri
Elektrik Panonuza Hemen Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Tesis Etmeniz için 10 Neden ?
Pano içi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Tesis Edilmesi Gerekli, Çünkü Tesis ve İşletmelerin büyük çoğunluğunda;
*Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğine Tam Uyumlu bir Teknik Uygunluk Raporu Alınmış ve Projesine %100 Uygun Tesis Edilmiş Elektrik Altyapısı mevcut değildir.
*Elektrik Altyapılarında Yapılmış ve Yapılacak Olan Tüm küçük ve büyük Tadilatlar Elektrik Projesi kontrol edilmeden ve elektrik projesi güncellenmeden gerekli teknik ve elektrik yük hesapları yapılmadan hayata geçirilmektedir. Anma Akımı (Doğru Eşik değerde devreye girmesi) ve Anma Zamanı (doğru zamanda devreye girmesi) Performans Testlerinden Geçmiş, Devrede Olduğundan Emin Olunan ve Çalışan Yangın Röleleri bulunmamaktadır. *İş Sağlığı ve Güvenliği Altın Kuralları Gereği Elektrikli Çalışma İzin Sistemleri Hem Teknik Personelleriniz hem de sizin için hizmet üreten tüm tedarikçiler ve hizmet sağlayıcılar için de %100 Çalışmamaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Resmi Uygunsuzluk Raporlarında Elektrik İle İlgili Açık Teknik Uygunsuzluk ve Eksiklikler bulunmaktadır.
*Yıllık Elektrik Tesisatı Muayene Programları TURKAK tarafından Akredite Edilmiş Tecrübeli Bir Muayene Kuruluşu Tarafından Yapılmıyor ve/veya Muayene Sonucu Tesiste tespit edilen teknik eksiklik ve uygunsuzluklar giderilememektedir.
*Pano içi Önleyici ve Kestirimci Bakım Programları ile birlikte Termal Kontroller Düzenli Olarak Yapılmamakta, Tespit Edilen Tüm Uygunsuzluklar Giderilmemektedir.
*Elektrik Panoları Ekonomik Güvenli Ömür Süresinin dışına çıkmış Emniyetsiz bir şekilde Operasyona Devam Etmektedir.
*Tesis ve İşletmede Her Ekipman, Tesis Edilmeden Önce Onaylı Elektrik Projesi Üzerinden Elektrik Yük Hesap ve Kontrolleri Yapılmadan tesis edilmekte ve devreye alınmaktadır.
*Yaşanan En son Ucuz Atlatılmış veya Yaşanan Elektrik Kaynaklı Yangın ile ilgili ilgili tüm kişilerin katılmadığı ve bağımsızlığı sorgulanabilir, bir Kök-Neden Analizi yapılmış ve önleyici tebdir olarak tespit edilmesi gereken tüm aksiyonlar kapatılamamaktadır.
* Çünkü Acil bir durumda Tesis ve İşletmenin Ruhsatında Görüşü Alınan, Yangına Müdahale ile ilgili sorumlu olan Yerel İtfaiye Biriminin konu ile ilgili henüz teknik bir incelemesi olmamış ve Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi ile ilgili bir geri dönüş yapmamıştır.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Seçimi Nasıl Yapılır ?
Pano içi Yangın Söndürme sistemi seçilirken yangın riski ve kullanım alanına göre HFC227EA,HFC 23, HFC 236 ea veya HFC 125 FK5112 gibi gazlar kullanılabilir. Yalıtımsal özelliğinden dolayı elektrik pano yangınlarında tehlike yaratmadan söndürmesi, Fiyat-Performans Özelliği ile birlikte HFC Gazı ön plana çıkmakta ve yaygın olarak HFC227ea kullanılmaktadır.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?
Pano içi Yangın Söndürme sistemi satın alınırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise projede kullanılacak ürün ve malzemelerin hem CE, TS gibi Kalite standartların yanı sıra yangın güvenliğine özel TS ve EN’ye uygunluk, NFPA, TÜV CERT gibi standartlara da ihtiyaca göre sahip olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Örnek vermek gerekirse siz bir civata almak isterseniz sadece ölçüsü yeterli değildir, sadece ölçüsü doğru olduğu için bu civatayı bir denizaltıda veya bir uçakta kullanamazsınız, kullanmamalısınız!
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Kritik Adım
1- Pano Ölçüleri
Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi satın alınması yapılması planlanan pano’nun iç hacminin hesaplanabilmesi için En, Boy ve Derinlik Ölçülerinin öncelikle doğru şekilde ölçülmesi gerekmektedir. Burada kritik nokta Zemin Kot veya Döşeme Altına doğru devam eden bir hacim var ise mutlaka Pano boyuna ilave edilmeldir.
2- Pano Tipleri
Bildiğiniz gibi Tek Gözlü, İki Gözlü, Üç veya Dört Gözlü ve daha büyük Elektrik Panoları bulunmaktadır.Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi Satın alınması yapılması planlanan pano’nun pano göz yapısı kritik önem taşımaktadır. Panoların Göz Sayısı, Gözlerin Bağımsız mı yoksa hepsinin toplam bir hacim mi oluşturduğu mutlaka satın alma yapmadan önce netleştirilmelidir.Örnek vermek gerekirse dörtgözlü bir panonun iki gözü bağımsız diğer iki gözüde kendi içinde tek hacim olarak çalışabilir.
3- Pano Mahal Sıcaklığı
Pano mahala sıcaklıklarında bir extrem yani uç noktalarda bir senaryo olup olmadığıdır.Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi Gazlı bir söndürme çözümü olduğu için Pano’nun bulunduğu mahalin yıl boyunca maksimum ve minimum sıcaklığı dikkate alınmalıdır. Sistemin stabil yani kararlı çalışabilmesi için Mahal sıcaklığına göre bazı tubing sensör hortum değiştirilebilmektedir.
4- Pano Kritiklik Seviyesi
Tesislerde Emniyet, Güvenlik ve Üretim Kritik Bazı Panolar bulunmaktadır. Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi Satın alınması yapılması planlanan panonun tesis için kritiklik seviyesi gözden geçirilmeli, önceliklendirilmeli ve ihtiyaca göre bu panolar sesli ve ışıklı uyarı sistemi ile diğer kullanıcıları haberdar eden fonksiyonlara sahip olabilir, eğer merkezi bir izleme ve yönetme ihtiyacı var ise yangın algılama sistemine entegre edilebilmektedir.
5- Pano Sızdırmazlık Seviyesi
Sistemin Sağlıklı şekilde tasarlandığı gibi çalışabilmesi için söz konusu panolarda yapısal bir bozukluk, eziklik veya sızdırmazlığı bozan büyük delik ve boşlukların mutlaka izole edilmesi gerekmektedir. Tabi ki Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi Kurulumunu yapacak olan firmanın yangın güvenliği endüstrisindeki geçmişi ve tecrübesi, mevcut endüstri referanslarının da dikkatle incelenmesi gerekir.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Projelendirmesi nasıl olmalıdır ?
Öncelikle Pano içi Yangın Söndürme Sistemi Projelendirmesi hacim hesabı prensibi üzerinden çalışmaktadır. Pano’nun En, Boy ve Derinlik ölçüleri ile birlikte hacimi hesaplanır ve sonrasında sistem içinde gazın teknik özelliklerine göre gerekli katsayılar ile çarpılır, emniyet tölerans oranı da üzerine eklenerek yangın söndürme çözümü hesabı tamamlanmış olur.
Pano’nun sızdırmazlık anlamında sağlıklı bir bütünlüğünün olması son derece önemlidir. Eğer mevcutsa pano üzerinde gazın kaçmasına sebep olacak tüm potansiyel açıklıklar mutlaka kapatılmalıdır. Amerikan Yangın Birliği Standardı NFPA’nın bu konudaki tasarım standardına göre pano üzerinde müsaade edilen açıklık alan toplamı 0,1 m²’yi geçemez. Pano üzerindeki açıklıkların kapatılması için kablo geçişlerinde uygun tipte yangın durdurucular kullanılması gerekir. Dolayısıyla önce panolarınızda bu şekilde bariz şekilde sızdırmazlığı bozacak alanlar varsa ise onların iyileştirilmesi ilk yapılması gereken işlem olmalıdır. Bununla birlikte pano üzerinde bulunan elektrik motorlu fan üniteleri mutlaka kapatılmalıdır.
Tesislerde Emniyet, Güvenlik ve Üretim kritik bazı panolar bulunabilmektedir. Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi satın alınması yapılması planlanan panonun tesis için kritiklik seviyesi gözden geçirilmeli, önceliklendirilmeli, ihtiyaca göre bu panolar sesli ve ışıklı uyarı sistemi ile diğer kullanıcıları haberdar eden fonksiyonlara sahip olabilir, eğer merkezi bir izleme ve yönetme ihtiyacı var ise yangın algılama sistemine entegre edilebilmektedir.
İlgili TS ve EN’ye uyumlu, mümkünse zincir olarak kalite güvencesine alınmış, yangından korunma yönetmeliğine uygun şekilde projelendirilmeli, montajı yapılacak olan panoda hiçbir kör nokta kalmayacak şekilde tubing boruları döşenecek şekilde, yangın panonun neresinde başlarsa başlasın sistemin otomatik olarak müdahale etme şansı olacak şekilde tesis edilmelidir.
Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi içinde kullanılacak tüm yedek parça ve ürünlerin fiyatlarını kıyaslamak için mutlaka yanındaki hangi standarda uygun olduğu bilgisi dikkate alınmalıdır.
Bununla birlikte sistemin standardı ne olursa olsun yangın söndürme performansını belirleyecek olanın montaj ve devreye almayı eksiksiz ve kusursuz bir şekilde yapacak olan akredite, uzman ve deneyimli tekniksen ve mühendisler olduğu unutulmamalıdır.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Nasıl Güvenli ve Etkin Şekilde Kullanılır ?
Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi nin Güvenli ve Etkin şekilde çalışması için sırası ile pano ve elektrik altyapısının Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğine uygun şekilde tesis edilmiş veya sonrada revize edilmiş olması, Yapılacak Pano Tadilatlarında ve/veya yeni tesis edilecek olan ekipman veya sistem projelendirilmeden önce mutlaka önce elektrik projesinin kontrol edilerek elektrik yük hesabının yapılması, Tüm Detaylı Performans Testlerinden geçmiş bir 300 mA Troid yangın rölesinin panoda devrede olması ve son olarak elektrik panolarında çalışma yapan tesis içi görevli teknisyen ve/veya hizmet alınan teknik personele yapacakları çalışmalar esnasında hiçbir şekilde pano içi yangın söndürme sistemi zarar görmemeli, hiçbir suretle sistemin kısmen veya tamamen devre dışı bırakılmaması bir altın kural olarak aktarılması yeterli olacaktır.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Periyodik Bakımı Nasıl Yapılır ?
Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi Yıllık Periyodik Bakımı yasal sorumluluk gereği yılda iki kez konu ile ilgili akreditasyona sahip Üretici ve sistemi montaj eden ve devreye alan firma tarafından yapılmalıdır. Bu şartlar altında sağlıklı bir garanti yönetimi süreci sağlanmış olur.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Haftalık Kontrolleri nasıl yapılmalıdır ?
Pano İçi Yangın Söndürme Sistemi ile ilgili üretici ve montajı yapan firma tarafından yapılması gereken teknik kontroller dışında panodan sorumlu teknik personelinde haftalık, 15 Günlük veya Aylık gözle yapabileceği bazı kontroller mevcuttur. Bu kontrol listeleri sistem devreye alındıktan sonraki eğitim sürecinde size teslim edilmekte olup özetle Yangın Söndürücü Tüpte bir korozyon olup olmadığı, sistemin ve ekipmanların bütünlüğünde bir problem olup olmadığı, yangın tubing hortumlarının doğru şekilde yerleştirilip yerleştirilmemiş olduğu ve tüpün kontrol tarihi ve manometresinden basınç göstergesi şeklinde özetlenebilir.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi fiyatları nelerdir ?
Yukarıda verilen tüm bilgiler dikkate alındığında Özellikle Elektrik Panoları için Pano içi Yangın Söndürme sistemi Bir Lüks Değil, Temel bir emniyet ve güvenlik ihtiyacı olduğu net bir biçimde ortaya çıkmakla birlikte bu sistem için oluşturulması gereken bütçe asla bir harcama bütçesi değil yatırım bütçesidir!
Pano içi (Mikro-Kabin İçi) yangın söndürme sistemi nerede olmalı?
Yangın riski taşıyan ve yangının doğrudan pano içinden başlayabileceği üretim, emniyet ve güvenlik kritik ekipmanlar ve elektrik ana pano ve tali pano gibi birimlerde, pano içi yangın söndürme sistemi olmalıdır.
Elektrik panosu yangınları hangi tip yangın söndürme cihazı ile söndürülür
Pano içi gazlı yangın söndürme sistemleri özellikle elektrik pano yangınlarında etkinliği ve başarısı dünya çapında kanıtlanmış yangın söndürme çözümü olup iş sağlığı ve güvenliği felsefesinde problemi kaynağında yok etmenin en iyi örneklerinden biridir.
Pano İçi (Mikro-Kabin İçi) Yangın Söndürme Sistemi Yeteri Kadar Güvenli Midir?
Her Projede olduğu gibi doğru tasarım, doğru projelendirme, doğru şekilde imalatın yapılarak monte edilmesi, doğru şekilde devreye alınması ve doğru şekilde bakımlarının yapılması koşulu ile kesinlikle güvenlidir.