product

Kontratlı Bakım

Yapılarda kurulmuş olan yangın korunum sistemlerinin uzun yıllar verimli bir şekilde ve aksamada çalışabilmesi için, periyodik bakım hizmeti vermekteyiz.

 

HFC227EA GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİNİN

 PERİYODİK BAKIM VE SERVİS


ŞARTNAMESİ 2021

KONU: ................................................................. hizmet binasındaki Otomatik Gazlı Yangın Söndürme sistemlerinin ve mutfakta bulunan Otomatik Gazlı Davlumbaz Söndürücülerin  periyodik bakımlarımın yapılması işidir.

 

İŞİN KAPSAMI: Bakım çalışmaları 6 ayda bir yapılacaktır. Her 6 ayın sonunda (20 si ile 30 arasında) bakım.

Bakım onarım sorumluluğunu taşıyan bir teknik eleman ile HFC227ea sisteminin bakım ve onanınım yapmak zorundadır.

TAMİR VE BAKIM SÜRESİ: Sistemin bakımları 2022 yılının 6.ayında ve 12.ayında yapılacaktır. Bakım işlemi yerine getirilmediği taktirde sözleşme feshedilecektir.

GENEL HÜKÜMLER

1.      Yüklenici firma Hastane Başhekimliğine Türk standardına ve/veya Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan kriterlere uygunluğunu gösteren Hizmet ve Hizmet Yeri yeterlilik belgesini sunmak zorundadır.

2.      Yüklenici firma arıza için görevlendirdiği personel ile ilgili görevlendirme ve kimlik belgelerini, ustalık belgelerini veya mesleki yeterlilik belgelerini, iş güvenliği ve SGK dokümanlarını hastane Başhekimliğine sunmak zorundadır.

3.      HFC227ea sistemlerinin bakım ve onarımını yapmak üzere gelen yüklenici firmanın görevli teknik elemanı, bakım onarım işine başlamadan önce teknik işler sorumlusu ile görüşüp, sorumlu teknisyen nezaretinde bakım onarım işi yapılacaktır. Firma teknisyeninin haber vermeden yaptığı bakım onarım işi kabul edilmeyecektir. Oluşabilecek arıza ve olaylardan yüklenici firma sorumlu olacaktır.

 

4.      Sistem arızalarında kullanılacak cihaz ve aksesuarları Bayındırlık Bakanlığı elektrik tesisat yönetmeliği genel teknik şartnamelerine ve uluslararası standartlara (NFPA, BS, VDS, CE, EN) uygun olacaktır. 

 

5.      Hastane Başhekimliği, HFC227ea sistemlerinde meydana gelen arızayı firmaya telefon veya faks ile haber verdikten sonra, yüklenici firma cihazla ilgili arızalarda, arıza bildirimden sonra aynı gün içerisinde yerinde müdahale etmek zorundadır. Yüklenici Firma sınırsız uzaktan bağlantı ve telefon desteği vermelidir.

6.    HFC227ea sistemlerinin bakımına başlamadan önce bakım ve onarım işi yürütülürken gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasından firmanın teknik elemanı yükümlüdür. Yüklenici yürürlükteki uygun mevzuata göre her türlü can ve mal güvenliği tedbirlerini almak zorundadır. Periyodik bakım ve onarım esnasında meydana gelebilecek kazalardan tamamen yüklenici firma sorumlu olacaktır. Bu nedenle yüklenici teknik ekibini gerekli iş güvenliği donanımı ile donatmak zorundadır.

7.      Yüklenici firmasının teknik elemanı, firmasına ait iş kıyafeti ile gelip firmaya ait yaka kartı, bakını onarım süresince takılı olacak aynı zamanda da hastanemiz teknik elemanının gözetiminde olacaktır.

8.      Yüklenici firma, sözleşme imzalandıktan sonra bünyesinde bakım ve onarımda çalıştırdığı, görevlendirdiği teknik elemanların listesini sözleşme ekinde teslim edecektir. Yeni teknik eleman işe alındığında Hastane Başhekimliğine  yazılı olarak bildirilecektir. Yüklenici bakım onarım firması, Hastane Başhekimliğinin  çalışmasına izin vermediği teknik elemanları itiraz etmeden değiştirmekle yükümlüdür.

9.      Periyodik bakım onarım hizmetlerinin yerine getirilmesinde ve sonrasında kullanılan her türlü alet, ayar cihazı, araç, gereç takım ve avadanlıkların temini ile buna ait her türlü aksam ve yerlerin temizlik, tertip ve düzenini sağlamak yüklenici firmanın sorumluğundadır.

10.  HFC227ea sistemlerinin bakım ve onarımından sorumlu teknisyen nezaretinde bakım ve onarımla ilgili konuların yerine getirilmesi sırasında periyodik bakım onarım kontrol formuna kaydedilip bakım onarım tamamlandıktan sonra imzalanacaktır.

11.  Yüklenici firması, bakım onarım yapıldıktan sonra 3 adet bakım onarım formu (bakım onarım kontrol formu) düzenleyerek 1 adedi kendisine kalmak üzere 1 adedi sorumlu teknisyene teslim edilip diğer kalanı ise faturaya eklenip Satın Alma Birimine teslim edilecektir.

12.  Yüklenici firma, Hastane Başhekimliğinde  görevli teknik personeline HFC227ea sistemleriyle ilgili çalıştırma ve acil durumda ne yapılması gerektiği ile ilgili olarak yönetmelik dahilinde kurs verecektir.

13.  Firma, bakım sırasında yapılacak işlemler sonrasında tüm sistemin çalışır ve kon figüre edilmiş vaziyette teslim edilmesinden sorumludur.

  1. Bakım Anlaşması süresi boyunca, arızalanan ürünlerin yerine yeni ürünler ücreti karşılığı temin edilecek ve montaj için ayrı ücret alınmayacaktır.
  2. Şartname kapsamında sisteme değiştirilmesi gereken tüm donanımlar, demo amaçlı bile olsa açılmamış ve kullanılmamış olmalıdır.

 

BAKIM ONARIM FİRMASI TARAFINDAN YAPILACAK İŞLER

          MEKANİK BAKIM

  1. HFC227EA Yangın Algılama Söndürme Sisteminin bulunduğu mahalde bakımlarının yapılması.
  2. Tüplerin yerlerinin,boyalarının,etiketlerinin ve fiziki deformasyona uğrayıp uğramadıklarının tespiti.
  3. Tüplerin üzerindeki selenoid, pnömatik vanaların, yüksek basınç hortumlarının çekvalflerin, manifoldun ve sabitleme elemanlarının fiziki kontrolu,
  4. Boru tesisatının ve nozullerinin yerlerinin , nozullerde  ve tesisatta gazın çıkışını  engelleyen tıkanıkların, engellerin olup olmadığının, bağlantı fiziki kontrolu.
  5. Proje ile şu andaki uygulamanın uygunluğunun kontrolü,
  6. Tüplerdeki gaz miktarının kontrolü,
  7. On seneyi geçen silindir tarihleri için hidrostatik test ve yeniden dolum işlerinin yapılması,
  8. On seneyi geçen gaz dolumları tarihleri için yeniden dolum yapılması,
  9. Tüplerin üzerindeki basınç altındaki mekanik elemanların sızdırmazlık testinin köpük ile yapılması,
  10. Pnömatik vanaların kontrolü

 

ELEKTRONİK BAKIM

 

1.      Kontrol panelinin, dedektörlerinin, butonların, sesli ışıklı ikaz elemanlarının ve kablo    hatlarının yerlerinin deformasyona uğrayıp uğramadıklarının tespiti ve fiziki olarak kontrolü,

2.      Bu elemanların uygulama projesi ile şuandaki yerlerinin uygunluğunun kontrolü

3.      Ulaşım ve takip açısından müdahale imkânının kontrolü,

4.      Selenoid vananın pilot tüp üzerinden sökülerek dedektörlere duman verilmesi suretiyle çalışıp çalışmadığının yangın şartlarının sağlanarak kontrolü.

5.      Dedektörlere duman verildiği andaki panel üzerindeki ve selenoid vana buton ve sesli ışıklı ikazlar üzerindeki akım montaj karakteristiğinin ölçülmesi.

6.      Siren ve flaşörlü sirenlerin dedektörlere duman verilerek kontrolü,

7.      Butonların çalıştırılarak sistemin manuel çalıştırılabilirliğinin ve durdurulabilirliğinin kontrolü,

8.      Panel üzerindeki ledlerin test edilmesi,

9.      Panel üzerindeki tuş işlemlerinin kontrolü,

10.  Panel içindeki akülerin şarj durumlarının kontrolü,

11.  Dedektörlerin temizlenmesi,

12.  Panel üzerindeki söndürme gecikme zamanının standartlara uygunluğunun kontrolü

 

ARIZANIN GİDERİLMESİ VE PARÇA DEĞİŞİMİ:

Yüklenici Firma ....................................................................... onayı olmadan kapsam dışındaki malzemeyi alıp fatura edemez. Hastane Başhekimliği yüklenici firmanın belirlediği yedek parça ve malzemelerin teminini kendisi yapacaktır. Aşınan, bozulan, kırılan, eskiyen ve arızalı parçaların değişmesi teknisyen raporuna istinaden Hastane Başhekimliğinin onayı alınarak yapılacaktır. Satın alman parçalar ayniyat talimatnamesine göre muayene komisyonunca görüldükten sonra takılacaktır. Eski parçalar ayniyat saymanına tamiri yapan teknik eleman ile hastanemizin teknisyeni nezaretinde teslim edilecektir.

 HUKUKİ VE BAKIM İŞLERİ DIŞINDA KONULAR

1. Yüklenici Firma cihaz ve sistemde yapılması gerekli işlerin yerine getirilmesi ile yükümlüdür ve yapmaması halinde ise bu müdahaleden doğacak maddi, manevi ve hukuki sorumluluk doğrudan firmaya ait olacaktır. Yüklenici Firma sözleşmeyi imzaladıktan ve sistemi teslim alıp kontrolden geçirdikten sonra (Teknik personeller nezaretinde ) teknik raporunu hazırlayıp Hastane Başhekimliğine teslim edecektir.

 

2. Yüklenici Firma teknik elemanı, tespit edilmiş arızalar veya muhtemel arıza ve kusurların giderilmesi için, tespit ve kontrolleri yaparak firmanın bakım formuna yazıp sorumlu kişi imzaladıktan sonra Hastane Başhekimliğine teslim edilecektir.

 

3. Yüklenici Firma teknik rapor konusunda yetkin bir teknik eleman nezaretinde bakım onarım raporunu hazırlayacaktır. Yüklenici Firma arızası yerinde giderilmeyen cihazı, her türlü nakliye ve sigorta vs. taşıma giderleri Yüklenici Firma tarafından karşılanmak üzere. Hastane Başhekimliğinin onayı ve teslim tutanağı ile Hastane dışına bakım onarım atölyesine ( servisine) çıkarabilecektir.

 

4. Sistemin bakım ve onarımında doğan aksamalarda sözleşmeli firma telefonla ulaşılamadığında iki kez yazılı olarak faks mesajı ile ikaz edilir. Yapılan ikazlara rağmen Yüklenici Firma arızaya müdahale etmez ve gecikme (l)tam gün ( 24 saat) geçerse Hastane Başhekimliği sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetme yetkisine sahip olacaktır. Ancak arızadan doğacak mali zararlar da söz konusu Yüklenici Firma tarafından tazmin edilecektir.

 

5. Hastane Başhekimliği hizmetlerinin aksamaması için arızalarının giderilmesinde gerekli yazışmalardan sonra yapılmamışsa, HFC227ea sistemleri başka bir bakım onarım firmasına tamirat yaptırılıp, tamiratın bedeli ( ücreti) firmanın alacaklarından tahsil edilecektir ( hesaplarından düşülecektir).

6. Sistemin çalışmasında yapılacak değişiklik işlerini, yüklenici firma teknik rapor düzenleyip Hastane Başhekimliğine kabul ettiği takdirde yapabilecektir. Aksi taktirde yüklenici firma yaptığı işin bedelini alamayacaktır.

 

7. Yüklenici Firma teknik elemanı tarafından sistemin çalışmasını kasıtlı olarak arıza verdiği takdirde bilir kişi teknik raporuna istinaden cihazın bedeli yüklenici firmadan tazmin edilir. Bakım onarım işini yüklenici firma, yürürlükte bulunan ilgili mevzuat ve yönetmeliklere göre ( Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TSE ve diğerleri) bakım onarım işlerini yapmak zorundadır. Aksi halde; bakım onarım işinden doğacak tüm maddi, manevi ve hukuki sorumluluktan sözleşmeli yüklenici firma yükümlü olacaktır.

 

8. Bakım- onarım sözleşmesi çerçevesinde bakım ve onarımdan kaynaklanabilecek arızaların doğurduğu her türlü mali, hukuki ve cezai sonuçlardan sistemin bakım ve onarımını yapan yüklenici firma sorumlu olacaktır.

 

9. Bakım onarım işinde çalışacak firma teknik elemanın Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlarını yaptırmak ve bunlarla ilgili her türlü iş ve işlemleri yüklenici firmanın sorumluluğunda olacaktır.

 

10. Yüklenici firma yapacağı her türlü bakım onarım işinde gerekli emniyet tedbirlerini almakla yükümlüdür. Bakım ve onarımda çalışacak yüklenici firmanın teknik personelinin sağlığı ile iş yeri güvenliği ve bunlarla ilgili sorumluluklar hizmeti verecek yüklenici firmaya ait olacaktır.

 

11. Yüklenici Firma işin ifası ve ikmali sırasında her türlü emniyet tedbirlerini almak, iş güvenliği ve işçi sağlığı hususunda gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Bir kaza, can kaybı veya herhangi bir sebepten dolayı tazminat yükümlülüğü şirkete ait olup, kuruma iş ve sözleşme konularında hiçbir sorumluluk gelmeyecek ve yüklenici firma hiçbir şekilde kuruma rücu etmeyecektir.


HFC227ea GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ İLE İLGİLİ YAPILACAK OLAN FAALİYETLER

 

Ulusal kurallarda yer almayan konuların teyidi ve uygulamalarda karşılaşılacak sorunların izalesi yönünden E N yeterli değilse NFPA-72 kuralları kullanılacaktır.

 

Aşağıdaki test ve kontroller NFPA MAINTENANCE - TEST - INSPECTION Kitapçığında belirtilen bakım - test ve kontrol çizelgesinde belirtilen detaylara göre yapılacaktır. Ekte sunulan listelerde belirtilen esaslara göre 6 ayda bir teknik personel gazlı söndürme sistemlerinin aşağıda ki test ve kontrolleri yapılacaktır.

a.       Yangın alarm ve söndürme paneli

b.      Panel aküleri

c.       Detektörler

d.      Sirenler

e.       Alarm butonu

f.       Boşaltma butonu

g.      Durdurma butonu

h.      Zil

i.        Flaşör

j.        Ana besleme kabloları

k.      Solenoid vanalar

l.        Ana vana grubu

m.    Pressure switch

n.      Low pressure switch

o.      Manometre

p.      Ankraj bağlantılan

q.      Quick coupling

r.        Nozullar

s.       Bağlantı kablolan

 

 

1.  NFPA 2001 kotlarına göre, sadece selenoid vananın tetiklenmesi izlenecektir. Bu maksatla, solenoid vana ana vanadan sökülecek, 2 ayrı detektörden alarm verdirilecek ve selenoid vananın manyetiklendiği görülecektir.

2.  Kısa devre kontrolü yapılacaktır.

3.  Her detektörün temizliği ve bakımı yapılacaktır.

4.  Detektörlerin testleri, EN - Vds - LPCB onaylı veya UL listeli spray sistemli özel test cihazlan ile yapılacaktır. Kesinlikle sigara veya herhangi bir şey yakarak test yapılmayacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HFC227ea Otomatik Gazlı Yangın Söndürme Sistemi Bakım Ve

Kontrol Listesi Bakımlarda Doldurulacak

 

 

 

 

NO

YAPILACAK İŞLEMLER

EVET

HAYIR

1

HFC227ea silindirinde basınç 25 barda mı?

 

 

2

HFC227ea basıncı 19 bar altındaysa, düşük basınç anahtarından panele mesaj gelmiş mi?

 

 

3

Pnömatik tetikleyicinin azot silindirinde ki basınç 160 bar mı?

 

 

4

Manometreler (2)sağlam mı? Çalışıyor mu?

 

 

5

Seçici vana Pnömatik tetikleyicinin azot silindirinde ki basınç 160 bar mı?

 

 

6

Nozullar açık mı? Nozulları tıkayan herhangi bir atık var mı?

 

 

7

Boru hatları kontrol edildi mi? Boru ve fitingslerde kopuk, çatlak veya hasar var mı?

 

 

8

Basınç anahtarının (Pressure switch) çalışıp çalışmadığı kontrolü yapıldı mı? Panele sinyal veriyor mu?

 

 

9

Kollektörler üzerindeki tek yönlü vanalar çalışıyor mu?

 

 

10

Duman detektörü çalışıyor mu? Kontrol ve test yapıldı mı?

 

 

11

Isı detektörü çalışıyor mu? Kontrol edildi mi? Test yapıldı mı?

 

 

12

Abort butonu çalışıyor mu? Kontrol edildi mi? Test yapıldı mı?

 

 

13

Boşaltma butonu çalışıyor mu? Kontrol edildi mi? Test yapıldı mı?

 

 

14

Söndürme panelinin tüm tuşları çalışıyor mu?

 

 

15

Panelin aküleri 12 x2 = 24V ve 7A veriyor mu?

 

 

16

Zil ve sirenler çalışıyor mu?

 

 

17

Solenoid vanaya 24 V dc 1 amper enerji geliyor mu?

 

 

18

Kablajda kısa devre var mı? Kablo güzergâhı takip edildi mi?

 

 

19

Tijler, kelepçeler, ankrajlara kuvvet uygulaması yapıldı mı? Koç darbesine karşı sağlıklı mı?

 

 

20

Sistemin manuel veya otomatik çalışmasına engel olabilecek ve yukarıda belirtilmeyen herhangi bir sorun var mı?